недеља, 22. септембар 2013.

KAKO SE PLETU CARAPE


KAKO SE PLETU CARAPE

Zimi nema boljeg grejanja za noge od vunenih carapa. Zato sam odlucila da za one koji neznaju napisem kako se one pletu.
Potreban vam je komlet igla od 5 komada koje imaju vrh sa obe strane.
Namaknite potreban broj petlji u zavisnosti od sirine noge iznad clanka, deljiv sa cetiri. Rasporedite te petlje na 4 igle i sa petom iglom spojite u krug.
Radite ranflu ja najcesce radim 1 petlja pravo 1 obrnuto. Kada uradite ranflu koliku zelite radite sve petlje pravo otprilike onoliko koliko zelite da vam bude visina carapa uz nogu. E sada dolazimo do pete koja izgleda najkomolikovaniji deo pletenja carapa

IZRADA PETE

Ovo je jedan od nacina na koji se radi peta i ja ga gotovo uvek primenjujem.
Ostavite sve petlje po strani izuzev onih koje se nalaze na 2 igle i pletite 18 redova jedan red pravo jedan obrnuto ali u svakom redu koji pletete pravo,  prvu i poslednju petlju radite obrnuto . sada podelite petlje na tri dela prvi i poslednji deo moraju da imaju isti broj petlji dok sredisni deo treba da ima vise petlji, to je sirina pete. Nastavite da radite sredisne petlje tako sto cete u svakom redu sa lica pletiva prvu i poslednju petlju raditi zajedno sa jednom od onih ostavljenih sa strane dok se ne potrose sve petlje.
Potom dodati 9 petlji tako sto cete izvlaciti petlje iz onih 18 redova (oznaceno vam je sa onom obrnutom petljom gde trebate da izvucete novu petlju) i raditi tako sto cete u svakom drugom redu uzimati po jednu petlju od onih 9 dodatih (raditi 2 petlje zajedno pravo) dok nedodjete na pocetni broj petlji.
Peta je gotova

Nastaviti da raditi u krug sve petlje pravo odprilike do polovine stopala potom pocnite zavrsavanje carape.

ZAVRSAVANJE CARAPE

Kada dodjete skoro do polovine stopala pocenite da oduzimate sa svake strane po jednu petlju u svakom drugom redu a kad dodjete do prstiju u svakom redu ako je potrebno i na pocetku svake igle tako da dobijete zeljenu duzinu carape

Нема коментара:

Постави коментар